Presse

Dido og Aeneas

AkadeMidt med base i Vesterlund sætter Henry Purcells opera "Dido og Aeneas" op i Thyregod Badeland. Det sker med en professionel opsætning og professionelle sangere garneret med lokale kræfter i "sømandskoret"

Umiddelbart forbinder man ikke operaer med badelande. Men for AkadeMidts bagmand, Inger Wierød er logikken enkel nok:

- Hvor synger de fleste og hvor føler de fleste, de synger bedst? I badet. Så hvorfor ikke synge opera i et badeland, siger Inger Wierød.

Helt så enkel er forklaringen dog ikke. Det spiller også ind, hvad der kan lade sig gøre i det nordøstligste hjørne af kommunen. Her hedder det enten hal eller badeland og i det spil vinder akustikken i badelandet. Valget af operaen er afstemt efter spillestedet. Det er en barokopera af Henry Purcell, der i 1689 skrev musikken til en libretto af Nathum Tate.

Stranding i Afrika

Forfatteren har hentet inspiration til teksten i den gamle romerske digter Virgils "Æneiden" om netop Aeneas besværlige rejse fra slaget i Troja. Han har travlt, for Jupiter vil have ham til Italien for at grundlægge Rom. Undervejs strander han blandt andet ved Karthago, hvor dronning Dido lider alverdens kvaler og aldrig vil elske igen efter hendes mand er blevet myrdet.

Med Aenaes' ankomst ser det anderledes ud, men han kan ikke blive, bestemmer Jupiter, så han må drage af sted igen. Ifølge Vergil begår Dido selvmord efter først at have udstedt en forbandelse over Aeneas og hans efterkommere.

- Aldrig må venskab, pagt eller fred forbinde de to folk, siger hun og lægger grunden til de puniske krige. Så langt rækker Purcells opera dog ikke. Den forholder sig kun til forholdet mellem de to titelpersoner.

Dobbeltrollen som Dido og en jaleaus troldkvinde synges af sopranen Anna Wierød. Hun er uddannet fra konservatoriet i Århus med en bachelor i klassisk sang i 2008 og en kandidatgrad i sang og dramatik i 2010.

Hun har specialiseret sig i renæsancemusik, men tager også gerne barokken med. Hun er en del af gruppen Pantangruel, der spiller over det meste af Europa og får glimrende anmeldelser over alt.

I og ved vandet

Aeneas synges af barytonen Lars Thodberg Bertelsen, der har specialiseret sig som liedsanger og fået mange priser for sine evner. Lokale kræfter fra Hærvejskoret er med på sangerlisten.

Instruktionen tager Morten Kold sig af, mens Morten Skovmand står for scenografien.

Operaen opføres i og omkring det lavvandede varmtvandsbassin i badelandet. Dido bor på sit slot, der er det legetårn, der står ved bassinet. Her opmuntres hun af sin søster Belinda, som synges af Betty Gregers Arendt. Aenaes entrer scenen gennem en dør til bassinet og en del af handlingen flytter herned. Scenografien er endnu ikke helt lagt fast, men en gummibåd kommer måske i vandet.

Kom i sommertøj

Den trange plads giver kun mulighed for 200 tilskuere ved hver af de to gange, operaen opføres. Det sker den sidste weekend i juni. Arrangørerne opfordrer til, at tilskuerne klæder sig i let sommertøj, for uanset vejret vil operaen blive opført i et subtropisk klima.

Der er gratis adgang, så længe der er pladser. De kan fås ved at kontakte
ingerwieroed@gmail.com. Når det kan opføres gratis hænger det sammen med, at AkadeMidt har fået støtte til projektet fra LAG Vejle, Indenrigs- og sundhedsministeriets landdistriktspujle, Velux-Fonden og en lang række lokale virksomheder.

Fire arrangementer

AkadeMidt er dannet af en gruppe borgere i og omkring Vesterlund. Foreningen har indtil videre fire arrangementer på programmet. Dels er der musikalsk legestue for de mindste. Dels er der arrangeret en musikalsk vandretur langs Odderbækken 12. juni. Operaen er programsat til 25. og 26. juni. Endelig er et arrangement der "Grundtvig mellem poesi og musik" 31. juli.

Print artiklen | Tip en ven | Tilbage til Give-forsiden


 

På sporet af musikken

Skjern å og dansk opera sælger Danmark!

Sopranen Anna Wierød er én af de kunstnere, der er tilknyttet AkadeMidt.


Annonce

 

 

......stod der den 13. januar at læse på forsiden af Kr. Dagblad!”Bare der nu bliver noget tilbage til os” tænker vi her i den nord-vestlige del af den gamle Give kommune! Men vi vil da gerne dele oplevelserne, for vi har netop planlagt en ny kulturskole her i Vejle Vesteregn!

Britiske aviser benævner åbningen af Skjern å som nationalpark og Kaspar Holtens opera ”Juan” som turistbegivenheder på linie med vandreture i Nepal og besøg ved inkaruinerne i Peru.

I konceptet for kulturskolen indgår både kulturoplevelser for fastboende og turister ved Skjern å, hvis udspring er lige her, og Opera, som man ikke behøver rejse helt til Hovedstaden for at opleve. Vi har folk, der kan – også lige her! Vejle Kommune har bevilget penge til formålet og private sponsorer , herunder Den Jyske Sparekasse, har givet tilsagn om støtte.

Penge bevilget i december
Optakten var et beboermøde i den lille aktive efterskoleby Vesterlund. Her har man igennem længere tid planlagt aktivitetshus/grund, men planerne var endnu ikke helt færdige, da kommunens annoncering efter projektideer kom i Give Avis i november. Selvom planerne for aktivitetshus ikke er helt på plads, så kan man jo godt søge om penge til aktiviteter! Pengene blev bevilget i december, så nu går vi i gang. En lille gruppe Vesterborgere dannede foreningen AkadeMidt, som skal være en kulturskole her. En indgangsvinkel til oplevelser, man ellers ikke ville få. Midt i livet, midt i landet og midt i kulturen. Undervisning, udstillinger og koncerter for alle aldre - os selv og hinanden – og de, som ellers vil være med! Ikke elitært for elitens skyld, men elite for alle, for enhver er ekspert i sit eget liv, og intet er for godt til enhver!


Med andre ord skal her være:
Musikalsk legestue (for intet kan leve uden børn),dagplejere og andre interesserede må gerne henvende sig, hvis de vil være med
Pyramidekurser for folk, der gerne vil lære at undervise i kulturfag. (Vi hyrer en ekspert, der kan lære en lærer at undervise nogle børn ). Man finder selv sin plads i pyramiden. Kan jeg undervise? Er jeg elev, lærer eller ekspert?
Koncerter og foredrag . Historisk musik og folkemusik. ”All music is folkmusic”, citat Louis Armstrong.
Kultur i naturen. Samarbejde med Odderbæklauget.
Og sikkert en hel masse mere, når vi kommer rigtig i gang.

Akademiet i midten
Vi har valgt at kalde foreningen AkadeMidt, akademiet i midten, fordi navnet Akademos stammer fra den lille lund, hvor Platon holdt samtaler med sine elever om væsentlige ting. Den lille lund kunne passende være Vesterlund, hvor vi forhåbentlig snart har et aktivitetsområde, som kan rumme alle de væsentlige aktiviteter, som bør være opnåelige – også i et yderområde. Men yderområde er man jo kun, hvis man selv definerer det! Vi er jo i virkeligheden midt i landet. Fra gammel tid måtte alle denne vej forbi på vej til og fra de store markeder i udlandet.

Alle er velkomne
Foreningen har en bestyrelse, hvis opgave det er at formidle koncerter, kunst og undervisning og hjælpe den enkelte deltager med at finde sit niveau og stå inde for, at aktiviteterne har udvikling som mål. Vi har kontakt til lærere og kunstnere, både herboende og udefra kommende, der tilbyder viden og kunst på internationalt akademisk niveau. Dvs, at når vi tilbyder musikalsk legestue her i forsamlinghuset, så er det bare naboens børn, der er elever og naboens søn, der er lærer, men overordnet har vi en konsulent,(det kan også være naboens datter), der med sin anerkendte akademiske viden kan guide os og sørge for, at udviklingen sker i den rigtige retning. For intet er for godt til naboens børn. ”Naboens børn” her betragtet i videre perspektiv, for alle er i princippet velkomne. Der går heldigvis stadig busser regelmæssigt til Vesterlund, og nogle af kurserne kan også tænkes lagt i omliggende byer – efter behov.

Det er meningen, at missionshuset i Vester skal bruges til undervisningen, indtil der er bygget nyt.
Aktivitetskalender kan fås ved henvendelse til AkadeMidt, Vesterlundvej 52, Give.