21 nov
2023
  • Tirsdag, 19.00 – 21.00
  • Kirkehuset i Thyregod

Celler deler os - live streamet foredrag fra Aarhus Universitet

Tag med på en rejse i cellens historie og bliv klogere på cellens kontrolsystemer. Cellerne i vores krop kopierer og deler sig ustandseligt. Oftest går det godt, men når det går galt, kan det så kimen til cancer.

Hør en molekylærbiolog fortælle om, hvordan cellerne i vores krop fungerer, og hvordan de koordinerer og kontrollerer deres kopiering og deling.

Når en celle deler sig, skal arvematerialet, vores DNA, kopieres korrekt, inden det bliver fordelt mellem den gamle og nye celle, og det må kun ske én enkelt gang for hver celledeling. Alt skal foregå i en koordineret og velordnet rækkefølge som er underlagt streng kontrol.

Cancer kan opstå, når cellens kontrolgener bliver ramt af mutationer og dermed sat ud af drift. Det kan få en celle til at løbe løbsk og foretage uhensigtsmæssigt mange celledelinger som er et kendetegn for cancerceller. Cancer er en uønsket følgesvend til alle flercellede organismer. Kendskab til cellens kontrolsystemer øger vores indsigt i, hvordan cancer opstår, og dermed også hvordan vi i fremtiden kan behandle og forebygge.

Alle er velkomne. Foredraget er gratis; dog koster kaffe/ te/ vand plus lidt sødt til ganen en flad tyver.

Foredragene støttes af Thyregod-Vester Lokalråd. Venlig hilsen Bjarne og Morten.